Perfectionisme

Perfectionisme

€0
Categorieën:
Reviews:

Over deze cursus

Hoe vaak horen we iemand zeggen ‘ik ben een perfectionist’. Vaak wordt dit met enige trots uitgesproken, terwijl dit eigenlijk niet zo positief is.

Perfectionisme is de wens om alles tot in de perfectie uit te voeren, de drang naar perfectie. In een zekere zin kan dit soms positief zijn, maar vaak overheerst dit soort gedrag en zorgt dit eerder voor een continue druk. Vaak vormt dit dat ook een belemmering, die zich uit in 4 grote gevolgen:

  • Uitstelgedrag: wanneer je aan een taak begint, is er de kans dat je faalt of deze niet perfect kan afleveren, dus begin je er niet aan.
  • Gemiste kansen: door dwangmatig iets te proberen perfectioneren, mis je vaak andere zaken om je heen. Er blijft eveneens geen tijd meer over om te spenderen aan andere taken.
  • Stress: de continue druk om alles tot in de perfectie af te werken, leidt vaak tot stress
  • Geluk: wanneer je continu jezelf vertelt dat wat je doet niet goed genoeg is, zorgt dit vaak voor negatieve gevoelens

Perfectionisme wordt vaak ontwikkeld tijdens onze kindertijd, al kunnen ook andere oorzaken op latere leeftijd zorgen voor dit soort gedrag. De basis ligt vaak in het zich ‘niet goed genoeg’ voelen. Indien dit gedrag iets dwangmatig wordt, en jou belemmert in het dagelijkse leven, bieden simpele tips hier dan ook niet de oplossing.

De oplossing schuilt zich meer in het werken aan zichzelf. Stilstaan, wanneer dit gedrag wordt gesteld, bij wat de trigger is. Hoe voel ik me hierbij & hoe kan ik nu anders reageren.

Tijdens deze trainingen leren we patronen herkennen, leren we andere manieren om met negatieve gevoelens om te gaan en vervolgens hoe we perfectionisme kunnen loslaten. We leren onze focus terug te houden bij de zaken die wel belangrijk zijn!

Zowel in groepssessies als door middel van individuele begeleiding, kunnen we werken rond perfectionisme. Neem gerust contact voor vrijblijvende info.